piatok 19. apríla 2019

Vynikajúci cheesecake so slaným karamelom


Na prípravu budete potrebovať:
  
1 balíček sušienok Hobbits, použila som pre zmenu kakaové (pre priemer cca 23 -25 cm)
90 g masla
2 mäkké tvarohy 250 ml (spolu 500 ml)
2 vaničky syru  Philadelphia 125 ml (spolu 250 ml)
1 kyslá smotana 
cukor, vanilkový cukor Dr Oetker - použijeme do tvarohovo - syrovej náplne, nemusí byť  veľmi sladká, nakoľko sušienky sú práve tou sladšou časťou cheesecaku.    
2 vajíčka

Karamel: (môžete spraviť slaný alebo sladký podľa chuti).

165 g kryštálového cukru
110 ml vody
110 g masla
90 ml šľahačkovej smotany
1/2 čajovej až 1 čajová lyžička (Nepridávajte v prípade, že chcete mať sladký karamel).


Postup:

Sušienky si rozdrvíme na prach a pridáme rozpustené maslo. Spolu premiešame, vznikne nám hmota, ktorú nanesieme na spodok formy. Dáme piecť do rúry na cca 10 minút  pri 180 st.

Tvarohovo - syrovú náplň si pripravíme tak, že zmiešame spolu tvarohy, syry, kyslú smotanu a cukor podľa chuti. Ja používam len vanilkový cukor a pridávam minimum toho klasického. Po vymiešaní na koniec pridáme vajíčka. Vajíčka zľahka premiešame, pretože dlhé šľahanie spôsobuje praskanie cheesecake. Náplň vylejeme na vychladený korpus, ktorý sme si pripravili zo sušienok. Pobúchame formou. Dáme piecť do rúry na cca 50 - 60 minút pri 160 st. Pridáme tam tiež ďalší plech, alebo nádobu s vodou, ktorú dáme na spodok. Upečený cheesecake necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Po stuhnutí si pripravíme slaný alebo sladký karamel.

Slaný/sladký karamel:
Vodu zmiešame s cukrom a privedieme do varu. Varíme a miešame niekoľko minút až pokým nebude mať hnedastý nádych, potom primiešame maslo izbovej teploty a na záver šľahačkovú smotanu, rovnako izbovej teploty. Odstavíme zo sporáku a pridáme soľ. Premiešavame až kým karamel nevychladne. Ten potom rozotrieme na rovnako vychladený cheesecake.


Dobrú chuť!
V prípade, že si chcete pripraviť zdravšiu verziu prikladám recepty na Jahodový cheesecake alebo Mandarinkový cheesecake.
Share:

2 komentáre

© From Lenka | All rights reserved.
Blog Layout Created by pipdig