Domáci šípkový džem a šípkový čaj

šípkový džem a čaj

Tento rok som sa prvýkrát pustila do výroby domáceho šípkového džemu. Šípky som si zaobstarala prostredníctvom Marketplace na Facebooku. Kúpila som 5 kg za 15 €. Rada by som ich nazbierala aj sama, no neviem o nijakom mieste, kde by ich rástlo dostatok. Z polovice som spracovala džem a druhú polovicu som dala vysušiť na čaj. Spracovanie šípok je veľmi zdĺhavá práca, no výsledok stojí zato.

Priznám sa, pravý domáci šípkový džem som nikdy nejedla a nečakala som, že jeho chuť bude tak fantastická. Je skutočne vynikajúci. Použila som cca 2 kg šípok a spravila som z neho asi 14 menších 2 dcl pohárov. Odporúčam použiť práve takéto menšie poháre, sú veľmi praktické a bohato stačí také množstvo džemu.

šípkový džem handmade

Domáci šípkový džem

Na prípravu budete potrebovať:

2 kg šípok
2 litre vody
600 gramov cukru
šťavu z 2 citrónov

Postup:

Šípky dôkladne umyte, očistite od čiernych koncov, dajte ich variť do hrnca s vodou a varte až kým nezmäknú – cca 45 minút a spolu s vodou ich rozmixujte. Ak by bolo vody málo, alebo máte hmotu príliš hustú, pridajte ešte horúcu vodu. Mixovaním vám vznikne pyré, ktoré je potrebné prepasírovať 2x cez sitko. Pre túto príležitosť som si kúpila špeciálne pasírovacie sitko a neľutujem, išlo to s ním vynikajúco. Keď máte hmotu už 2x prepasírovanú, dajte ju do čistého hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu a varte na minimálnom ohni až kým nedosiahnete želanú konzistenciu. Trvá to už len krátku chvíľu. Potom džem premiestnite do sterilizovaných pohárov a zatvorte. Ja dávam džemy ešte do umývačky riadu, otočené dolu hlavou na program s vyššou teplotou. Na záver ich uložím tiež dolu hlavou do deky a nechám ich tam až kým nevychladnú.

Handmade šípkový džem

Domáci šípkový čaj

Šípky na čaj som rovnako dôklade umyla, očistila od čiernych koncov, dala na plech vystlaný papierom na pečenie a sušila v rúre, v ktorej som mala v dvierkach strčenú varechu na 50 stupňov cca 12 hodín. Potom som ich v celku a vysušené presunula do nádoby. Čaj sa pripravuje tak, že šípky namočíte do vody, necháte ich v nej zopár hodín, potom ich privediete do varu a varíte cca 2 minúty, 15 minút necháte čaj odstavený,  vyberiete šípky z čaju, ochutíte ho citrónom a môžete si ho v kľude vychutnať.

šípkový čaj

Čo ty a šípky? Pripravuješ z nich niečo? Mal/a si možnosť ich ochutnať?

Ak chceš aby ti nič neuniklo, tak ma nájdeš aj na Instagrame Facebooku.

Share:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *